PIVOZÁJEZD 2023


Organizace dalšího novoročního pupkaního (doplněného o Středečníky) pivozájezdu první lednový víkend se tradičně chopil Víťa, který nás s potutelným úsměvem již několik měsíců napínal, kam že to vlastně bude, když to tentokrát bude na celý víkend. Tím, že byl v pátek odjezd už v 14. hod., možné bylo cokoli, takže jsme si nebyli do poslední chvíle jisti, jestli nás náhodou v cíli  nečeká  futrovačka na Špilase a škopek Starobrna či jiné zvěrstvo. Do 13.59 ještě ani řidiči nevěděli, kam maj jet. Pak přišla do whatsappu první indície- ti co pijí Rudohor a ví, kde je v prodejna, měli jasno hned,  mě to přišlo jak záhada /hádanka od otce Fury, kterou jsem nikdy žádnou neuhádl (podle Mírovo:"K..va ...tak už se vymáčkni", které přišlo 15 minut po odeslání nápovědi, taky ještě asi úplně nevěděl a čekal hned další nápovědu  😀 )  ...ale náš řidič  Kulda věděl. No, trochu jsme se lekli, že ve Žďáru  náš 2 denní výlet bude i pokračovat resp. skončí nebezpečně blízko domovů...ale když jsme přijeli do  Rudohoru, tak  nás v prodejně čekal tajemný pán, který měl pro všechny posádky připravené obálky s další nápovědou...a mohli jsme si z lednice vzít pár piv na cestu. Další nápověda nás vedla do nejmystičtějšího místa v Česku/ nedostavěného gotického chrámu  v Panenském Týnci, kterému se tedy naše posádka ani nevím proč magickým obloučkem  vyhnula, asi kvůli pocitu, že máme zpoždění a že jsme věděli, že poblíž je pivovar v  Zichovci a  že další  meeting/check point bude určitě pivorar, jeli  jsme rovnou  tam. To vám  bylo překvapení, když u pivoraru žádné pupkaní auto nestálo...tak jsme hodili zpátečku a vraceli se zpět do Týnce, ale během přestávky na močení jsme si ověřili, že ostatní posádky  se u chrámu  sešli a skutečně do Zichovce míří. Pivovar Zichovec ale bylo jen další mezipřistání resp. dali jsme zde časnou večeři o několika chodech a pak jsme dostali další indicii: Zásada.  Asi na  parkovišti zase naše posádka  nedávala dobrý pozor, takže jsme my z parkoviště jeli doleva a na křižovatce rovně po hlavní...  a pak po čtvrthodině uprostřed lesa, kde nikde v dohledu žádné auto, se ukázalo,  že se mělo jet z parkoviště doleva a na křižovatce hned zas doleva... ale to nebyl náš hlavní problém  ...tím bylo, že Kulda dal do navigace : Zásada ...a jel.   Přežraná a mírně podnapilá posádka byla klidná a  důvěřivá, nicméně  když jsme se blížili k obci Zásada, pár kilometrů od Kadaně, vzpomněli jsme si , že někdo něco říkal o Jizerkách a pivovaru Rezek..tedy  něco, co se nám asi o  hodinu či více jak 2x 60 km vzdálilo...takže další otočka  a hurá do vysněného cíle. ..tam s  malým zpožděním a obnoveným hladem  v mlze přeci jen dorážíme...a na stolech je naštěstí stále dost řízečků, šunek, salámů a sýrů, že zbyde i k snídani a svačině na druhý den.  A cílem je zmíněný regionální pivovar Rezek ( www.pivovarrezek.cz ) , kde nás krom vaření piva čeká i jeho mohutná konzumace. 
Ráno budíček před sedmou, neboť v sedum se již podává snídaňová klobása a pivo a zároveň  začíná zasvěcený výklad sympatického majitele pana Rezka  se sypáním různých druhů ječmene resp. sladu do  kotle atd. + Kulda vše svědomitě vše zapisuje  do varného listu, abychom se za cca měsíc dočkali vlastního díla: soudku spodně kvašeného 11 ° ležáku. 
Ráno je těch činností kolem kotle více, postupně se to zklidňuje, každopádně v 9 hod. ráno mám v sobě 3-4 nefiltrované jedenáctky  a přestávám to počítat.  Produkty enzymatické přeměny povařeného  ječmene s chmelem a následným kvašením  atd., krom toho, že díky velkému obsahu vody, mě nutí co chvíli močit,  spouštějí předem prohraný souboj vlastního  mikrobiomu proti tomu pivnímu a  zvyšuje mi frekvenci defekace a  změkčuje konzistenci stolice ( takže několik  důležitých činností při výrobě piva, jako je chmelení či scezování,   jsem doslova prosral, včetně návštěvy sklepa a málem i odjezd), ale přítomné alfa kyseliny z chmele mě nutily si  dále a dále polévat jazyk hořkým mokem i když už jsem žízeň už dávno neměl. No, den v pivovaru  hezky plyne, v pravou chvíli se na scéně objevuje Istbina s flašinetem či něco k jídlu, takže tu pijeme, tu békáme, tu něco žereme,  kolem 14.hod. si jdem někdo na 20 minut zdřímnout, někdo se projít,  scházíme se kolem třetí čtvrté u kotle a čekáme na var, na který si pak mohutně připíjíme. ... v 18.35 posíláme na spilku něco , co už vypadá a voní jako pivo , i když ještě chutná jako hořkosladká limonáda..19.30 do toho oslavenec Dykot slavnostně pouští kvasnice.  Zbytek večera  probíhá v poklidu, i když někdo se ho už nedočkal a šel spát. Kolem desáté vytahuje Víťa kytaru, v půl jednácté pan Rezek domácí kalvádos a je nám fajn.  S vědomím, že ráno snídaně v osum a je to domů kus cesty, kolem půlnoci se pokojně rozcházíme... 


Víťo , bylo to krásný!


( fotky postupně nahážu do galerie ale asi až o víkendu)

 

Gadži

Komentář

Víťa for President!

Dykot - 10. 01. 2023, 19:56:12

Víťa for President!
Už tak vysoko položenou laťku zvedl do výšin které by nezdolal ani Sergej Bubka.
To by se dalo trumfnout už jenom leteckym zájezdem na Októbrfest...
Díky Díky Díky!!!
Gadžimu se zase zanítilo jeho básnické střevo, popsal to naprosto dokonale- tak to bylo, tak to je.

pivo Rezek

Kulda - 30. 01. 2023, 08:01:35

bylo to krasný! hlasuju abysme jeli přiští rok na tejden :-D

Přidat komentář

Přidat komentář